Beynimiz elektrikle çalışır, nöron adlı beyin hücreleri içinde kimyasal enerjisi elektrik enerjisine dönüşür. Bu elektrik enerjisi ile beynin farklı bölgelerine, omuriliğe, sinirlerimiz ile kaslarımıza gerekli emirler, uyaranlar gönderilir.
EEG, beyindeki elektrik aktivitesinin küçük elektrotlar aracılığıyla algılanması, yükseltgenerek kaydedilmesi ve değerlendirilmesi tetkikidir.
EEG çekimi sırasında elektrik akımı veya X ışını verilmez, ağrı ya da acı hissedilmez.
Beynin normal elektrik aktivitesi başta epilepsi (sara hastalığı) olmak üzere bazı durumlarda bozulabilir. EEG incelemsi ile beyin dalgalarındaki değişiklikler, anormallikler, bu anormalliklerin yeri, özellikleri belirlenebilir.. Epilepsi hastalığının teşhisinde ve epilepsi tipinin, seyrinin anlaşılmasında EEG incelemesi önemli veriler ortaya çıkarabilir.
Video-monitorize EEG incelemesinde EEG çekimi sırasında kayıt yapılan kişi kameralarla sürekli kayda alınır. Video kaydı ve EEG kaydı senkronize edilir. Kayıt sırasında nöbet ortaya çıkarsa eş zamanlı olarak hem nöbetin klinik özellikleri, süresi belirlenir, hem de o sırada beyinde oluşan elektriksel değişiklikler gösterilebilir. Bu sayede;
a. Şüphelenilen durumun nöbet olup olmadığı anlaşılabilir. Nöbetle karışan gece korkusu gibi bazı durumları ayırtederek doğru teşhis ve tedavi mümkü olabilir.
b. Nöbetse, yani vücutta değişiklikler ortaya çıkarken aynı zamanda EEGde anormal elektrik boşalımları saptanıyorsa bu durumda nöbetin türü, özellikleri belirlenir. Tedavide yol gösterici çok değerli veriler elde edilebilir.
Çocukların beyni sürekli gelişim içindedir, anatomik ve işlevsel olarak özellikle 10 yaş altındaki çocuklarda olmak üzere çocuk beyninin elektriksel özellikleri de yaşa göre değişiklik gösterir. Küçük çocuklar ve bebeklerin elektodlarla uyanık durması güçtür, ayrıca bazı bulgular özellikle uykuda belirginleşir. Bu nedenlerle küçük çocuk ve bebeklerde uyku EEG incelemesi, büyük çocuklarda ise hem uyku hem uyanık EEG incelmesi yapılır.
İdeal standart EEG incelemesinin 1 saat (en az 30 dakika) olması gereklidir. Bebeğin ya da çocuğun elektrod yerleştirilecek olan saçlı derisinin temiz olması, çekim öncesi karnının tok olması, kendiliğinden uykuya dalarak çekim yapılması incelemenin yeterli olması için önemlidir.